Ruime overwinning met een smetje voor Heren 1

Zaterdag 25 november, een ouderwetse Dosko-dag in de eigen Stolp. De dag begon met het mooie nieuws dat Meisjes B voor de derde (!) keer op rij kampioen is geworden. Gefeliciteerd meiden, top! Voor Heren 1 stond het Haagse Sovicos op het programma, een promovendus die zich in de promotieklasse goed staande weet te houden. Toch leek het voor aanvang van de wedstrijd al duidelijk dat Dosko de grote favoriet was om de wedstrijd te winnen. Met zes competitiewedstrijden winst op rij en nog een bekerwinst als tussendoortje, is de vorm van Heren 1 uitstekend! De opdracht van coach Tristan was dan ook duidelijk voor de wedstrijd: winnen.

Scherpte en overtuiging

Door een goede service serie van spelverdeler Frank, wist Dosko in de eerste set al snel een klein gaatje te slaan van een punt of drie. Daarna bleef het stugge Sovicos gelijke tred houden, waardoor de mannen van Dosko de hele set op hun hoede moesten blijven. Een goede service en scherpte aan het net leverden uiteindelijk een 25-21 eindstand op.

In de tweede set begon Dosko scherp. Er werd wat meer verdedigd dan in de eerste set, terwijl het aanvallend nog steeds op rolletjes liep. Daarnaast werd de servicedruk nog wat verder opgeschroefd, met als huzarenstukje een serie van zes à zeven sprongservices van Anton waar Sovicos werkelijk geen antwoord op had. De coach van Sovicos had bij een stand van 15-6 haar beide time-outs al gebruikt en Dosko denderde door naar de setwinst. De tweede set was dan ook vooral spannend voor de voorzitter, die Heren 1 steevast een rondje geeft als de tegenstander minder dan tien punten in een set maakt. Hij kon uiteindelijk opgelucht ademhalen, de set werd afgesloten met een eindstand van 25-10.

Onder druk, maar goed afgemaakt

Bij een 2-0 voorsprong zeggen volleyballers weleens gekscherend dat de derde set eigenlijk twee punten waard is. Pak je de derde set, dan pak je namelijk de winst en sowieso vier punten in het klassement. Tegelijkertijd weet je dat de tegenstander va-banque gaat spelen om nog wat van de wedstrijd te maken. Die combinatie zorgde er met name vorig jaar voor dat Dosko de derde set nog weleens liet liggen. Na de spetterende tweede set leek er voor de mannen van coach Tristan niet zoveel aan de hand. Toch ging de concentratie wat omlaag en werden er wat meer foutjes gemaakt. Sovicos speelde niet eens heel veel beter dan in de eerste set, maar het gebrek aan een paar goede serviceseries zorgde ervoor dat de stand gelijk op bleef gaan. Sovicos trok uiteindelijk aan het langste eind, 21-25.

Het chagrijn van het verlies van de derde set werd in de vierde set snel weg gespeeld. Mooie aanvalscombinaties en een goede pass zorgden ervoor dat vrijwel iedere side-out gepakt werd. De vierde set werd eigenlijk nooit spannend en werd met 25-12 gewonnen door de mannen in het geel-blauw. Dosko mag het volgende week in Utrecht opnemen tegen VV Utrecht. De Galgenwaard is traditioneel een moeilijk inneembare vesting voor Heren 1, maar de reeks van zes overwinningen op rij zal met hand en tand verdedigd worden.